Čtvrtek, 6 října, 2022
DomůZajímavostiI sladkosti mohou být zdravé. Víte, jak je poznáte?

I sladkosti mohou být zdravé. Víte, jak je poznáte?

Najdete je iv běžných supermarketech.

Zakladatel společnosti Happylife Peter Malgot se „nakazil“ trendům zdravého stravování po tom, jak si jeho zdraví vyžádalo změnu jídelníčku. Do roku 2006 se totiž o složení stravy a nutriční hodnoty příliš nezajímal.

Když mu na stole přistála tyčinka s přírodním složením, kterou si přinesli dva studenti z USA, rozhodl se, že něco podobného chce vytvořit i na Slovensku.

Založil firmu, která má tři cíle. Vrátit lidem chuť plnohodnotných a zdravých potravin, zbourat mýtus, že zdravé nemůže chutnat dobře a ukázat, že změnou stravy se nám změní i život.

Od bratislavského metru k raw tyčinkám

Peter Malgot nebyl potravinář ani kuchař. Je vystudovaný stavební inženýr a po škole se věnoval vybudování bratislavské podzemní rychlodráhy. Pak více než 15 let působil v reklamní agentuře, prodával čaje a okusil i výrobu sýrových korbáčiků.

K zájmu o zdravé stravování ho přivedly problémy s laktózou. Začal se zaměřovat na složení potravin a jejich kvalitu.

Proto když v roce 2009 založil společnost Happylife, nechtěl přinést jen nový produkt zdravé výživy, ale toužil dát lidem na Slovensku i možnost změnit stravovací návyky.

„Rozhodli jsme se jít cestou čistých potravin. V moderním slovníku je to bio. Ideou bylo vyrobit čisté potraviny, s respektem k přírodě a s preferencí tradičních chutí z dob rodinných ovocných sadů, „říká zakladatel Happylife.

Firma měla na počátku charakter malé rodinné firmy a za dvanáct let se vypracovala na dvě divize s 16 pracovníky. Začínali jako pionýři a sami, ale postupně se k nim přidala hojná konkurence. Výrobky nejdříve prodávaly v obchodech zdravé výživy, ale dnes je najdete i na pultech Kauflandu. Původní sen Petra Malgota o zdokonalení dostupnosti produktů zdravé výživy na Slovensku se tak postupně naplňuje.

Chutné a zdravé nemůže vylučovat

Jednou z prvních úkolů, která stála před společností Happylife, bylo lidem dokázat, že i zdravé potraviny z přírodních složek mohou chutnat dobře. Cílem bylo představit sladkosti pro velkých i malých. Bez lepku, laktózy, konzervantů a s cenou, kterou si může dovolit každý.

Jako první vyšli z výroby raw tyčinky. Jejich základem se staly datle, příchutě však zůstaly čistě slovenské.

„Jsem zastáncem toho, že člověk by se měl v první řadě podívat do své zahrady a hledat zdroj vitamínů tam. Proto jsem sáhl po chutích, které známe z vlastních zahrad jako jablko, švestka, hruška, meruňka, malina, borůvka či jahoda, „vzpomíná Malgot.

Později přišel nápad s kokosem a variace s ním. K ovocným a kokosovým raw tyčinkám se postupně přidružily pohankové oplatky a později čokolády a čokobary. Vše, co se na linkách vyrobí, pochází z vlastních originálních receptur.

„Slané pohankové oplatky rádi chrúmu muži u piva nebo vína. Sladké zas patří k svátkům. K ovocným tyčinkám se hlásí cyklisté. Jsou pro ně dobrou podporou při dlouhých tratích a netaje se jim v batozích. Kokosové zas milují ženy a děti, „těší se Malgot.

Za každou pochoutkou je originální receptura

Od dob, kdy opustila výrobní linku první raw tyčinka, se sortiment násobně rozšířil. Firma se kvůli tomu nakonec přestěhovala z menších prostor v obci Predmier do nedaleké Bytče, kde provoz funguje do dnešního dne.

Vlajkovou lodí sice zůstaly tyčinky, ale oblíbenými se staly i čokolády a čokoládové tyčinky.

„Čokolády nabízíme s 80 procentním obsahem kakaa, mandlové, kokosové a višňové. Čokoládové tyčinky jsou naší specialitou, protože vznikly smícháním čokolády a pohankových oplatek, „říká o unikátní receptuře Malgot.

Zdroj inspirace na nové receptury zatím nevysychá a každý rok přinesou něco nového.

„Tvoření nových produktů mi dělá radost. V případě přátel a lidí, kteří naše výrobky s oblibou testují v prototypové formě, jsme se ještě nesetkali s názorem, že kvůli zdravé stravě musí trpět, „dodává Malgot.

Zdravé potraviny jsou hlavně funkční

V Happylife se na výrobky nikdy nedívali jen prostřednictvím optiky chutě, důležitý je pro ně i zážitek a funkčnost.

„Jazyk je velký expert. Řekne vám hned po prvním soustu, zda to, co vložíte do úst, opravdu tělo potřebuje, „říká Malgot.

Každá surovina, ovoce či obilnina má své funkční vlastnosti, které specificky ovlivňují organizmus člověka. Jejich kombinací můžete dosáhnout jídlo s mixem látek, které trávení i tělu prospívají.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články