Pondělí, 29 května, 2023
DomůRady a TipyChcete čerstvé ryby? Zvolte ty mražené.

Chcete čerstvé ryby? Zvolte ty mražené.

Jídelníček pro zdravý životní styl by měl obsahovat mnoho ryb, sladkovodních i těch mořských. Zařazovat bychom je měli alespoň dvakrát týdně, ale realita je jiná. Ryb jíme málo a na vině je jejich nízká kvalita. Jak tedy ryby vybírat, aby nám chutnaly?

Kvalita ovlivní chuť

Pokud porovnáme Českou republiku s celoevropským průměrem jsme opravdu pozadu, sníme pouze 5,7 kg ryb na osobu za rok, přitom průměrná spotřeba v Evropské unii je 22 kg na osobu. V naší zemi má přitom rybářství velmi dlouhou tradici. Sladkovodní ryby seženeme u známých rybářů nebo třeba na sádkách, ale pokud tuto možnost nemáme, nabídka na pultech obchodů nás nemusí uspokojit. Sehnat čerstvé mořské ryby je pak ještě větší problém. Do 4 dnů od svého ulovení totiž začne být ryba zdravotně závadná, což je ale příliš krátká doba na to, aby se k nám na náš stůl z moře dostala. Rybáři ji musí nejdříve vylovit potom rybářskou lodí dopravit ke zpracování. Poté následuje další doprava do jiné země a cesta přes sklady velkoobchodu až do maloobchodní sítě. Spíše než s opravdu čerstvými rybami se tak na pultech obchodů setkáme s těmi, které by byly zmrazené a v obchodě následně rozmrazené. S ohledem na chuť a kvalitu je tak vhodnější vybírat ryby mražené od prověřených dodavatelů. Důležité je, aby nedošlo k přerušení procesu mražení, což je zárukou zachování prvotřídní kvality.

Bez vody a konzervantů

Celý proces mražení i následné kroky hrají velkou roli u kvality, a to nejen u ryb, ale také mražené zeleniny a ovoce nebo masa. Na rybářských lodích dochází ke zpracování a zamrazení ryb ihned po ulovení, tedy ještě na moři. Nemusí se k nim tak dodávat voda, konzervanty a další látky, které se při zpracování ryb jinak běžně používají. V nabídce supermarketů se proto můžeme setkat s rybami, které obsahují až 50 % vody, za kterou platíme naprosto zbytečně, a navíc to ovlivňuje jejich chuť. Ryby, které jsou zamrazené ihned po vylovení, si ponechávají veškeré životy, živiny a také skvělou chuť, což může pomoci ke zvýšení jejich konzumace a pravidelnějšímu zařazování do jídelníčku.

Abychom měli jistotu, že zakoupené ryby jsou v co nejlepší kondici, je ideálním řešením nechat si je dovézt až domů. Dodávky Family market mají jedinečnou mrazící techniku a udržují tak uvnitř stálou teplotu kolem 30 stupňů pod nulou. Naprosto se tak minimalizuje, riziko částečného rozmrazení, jako v případě že nás čeká, ze supermarketu dlouhá cesta domů. Objednávkou až ke dveřím získáme ryby v perfektní kvalitě. A jako dezert si můžete dopřát třeba zmrzlinu a dopřát si sladkou tečku po zdravém obědě. Nejen, že prokážete svému tělu a zdraví dobrou službu, ale potěšíte i své chuťové buňky a mlsné jazýčky. Spokojeni budou určitě všichni strávníci.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články