Neděle, 28 května, 2023
DomůZajímavostiVčelí pyl – víte, do jakých pokrmů jej použít?

Včelí pyl – víte, do jakých pokrmů jej použít?

Včelí pyl je nepříliš známý také jako potravina. Tisíce lidí na celém světě jej konzumují jako zdroj celé spousty živin. Z těch nejdůležitějších jmenujme vitamín C a B. Jak víme, vitamín C je dobrý pro podporu imunitního systému a společně s vitamínem B1 podporuje také zdraví srdce. Vitamín B6 a biotin jsou dobré pro podporu energetické a hormonální rovnováhy. To ale není všechno. Včelí pyl má ještě další prospěšné zdravotní účinky. Včely mohou opylovat různé bylinky a rostliny. Tím se lehce mění i nutriční obsah jejich pylu.

Důležité živiny

Včelí pyl používáme jako sladidla a ochucovadla. Avšak jeho chuť není tím jediným, proč jej používáme. Včelí pyl totiž obsahuje celou spoustu živin, které ke svému fungování potřebuje lidské tělo. V první řadě je zdrojem makroživin, jako jsou bílkoviny (těch je obsaženo na 35 %), bílkoviny a sacharidy. Kromě toho v medu můžeme najít také spoustu vitamínu a stopových prvků. Výhodou je také obsah enzymů a aminokyselin.

Do boje proti chorobám

Kromě toho obsahuje pyl také antioxidanty. To jsou látky, které bojují proti volným radikálům v těle. Ty mohou být nebezpečné a stát se původcem mnoha chronických onemocnění, jako je například rakovina nebo cukrovka druhého typu. Antioxidanty tyto škodlivé látky neutralizují a odvádí z těla ven. Včelí pyl má také protizánětlivé vlastnosti, dokonce dokáže snížit následky sezónních alergií.

Pozor na alergie

Včelí pyl je poměrně silným alergenem. Pokud tedy víte, že máte alergii na pyl, jeho konzumaci se vyhněte. Lidé, kteří zatím o alergii nevědí se mohou poradit se svým lékařem. Na začátku užívání je dobré začít v malém množství, které budete postupně navyšovat. Vezměte si jednu granulku včelího pylu a vložte pod jazyk. Pokud několik minut po rozpuštění nezaznamenáte žádné alergické reakce, můžete dávku navýšit o několik granulek. Tuto dávku si udržujte po dobu jednoho měsíce. Poté už můžete zase navyšovat.

Použití včelího pylu

Včelí pyl má neutrální chuť, takže jej můžete použít do jakýchkoli pokrmů. Lidé jej přidávají do jogurtů a cereálií nebo do kávy jako sladidlo, které nahradí cukr. Přidat se dá také do smoothie, raw proteinových tyčinek a raw dezertů. Granule včelího pylu můžete nasypat rovnou na salát nebo jej použijte do salátové zálivky. Pokud si vyrábíte domácí tabulky čokolády, můžete pyl použít na ozdobu.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články