Pondělí, 29 května, 2023
DomůBydleníŠest zelenin, které v zahrádce porostou nejrychleji

Šest zelenin, které v zahrádce porostou nejrychleji

I přesto, že mnohým připadají být fádní, měli bychom jim věnovat více pozornosti.

Říká se o nich, že jsou rekordmany v zahrádkářské říši zeleniny. Stačí jim pouze čtyři týdny na to, aby v chladném jarním počasí dozrály do sklizňové zralosti. Neměly by proto chybět na žádné záhony, ani na balkoně.

Jejich předností je, že nejsou náročné ani na čas, ani na prostor. Zda jejich vysejete do řádků nebo na široce je pouze na vás. Pokud dopadnou semínka alespoň 2 cm od sebe, vyroste z nich plnohodnotná úroda. V každém typu půdy, vždy s dostatkem vláhy.

1.Listový salát
Je úžasné sledovat ho na záhonech, jak postupně nabírá na kráse. Zpočátku se příliš Nebývej rychlý k mluvení. Zpod země vykouknou dva děložní lístky a trvá věčnost, dokud se mezi nimi prodere první, zda druhý pravý lístek. Jemný, tenký, křehoučké. Jakmile však pod zemí naroste hustá spleť tenkých kořínků, jakoby záhon explodovala. Začne se plnit hladkými, bublinatými nebo vlnkovaný lístky, které rostou jako z vody. Jsou jemné, sladké a šťavnaté, tisknou se jeden vedle druhého, dokud nevytvoří souvislý koberec. Pak už jen vzít nůžky a sklízet úrodu kousek po kousku. Vždy přímo na stůl.

Pokud vsadíte na pestrost odrůdových směsí, záhon hraje barvami – od žlutozelené (Dubagold, zlatavý), přes světlezelenou (Zoltán), načervenalou (Rosaura), červenou (Dubared, Roset) až po tmavě červenou (Roden, Karmína). I přesto, že každá rostlinka je jiné odrůdy, všechny rostou stejně rychle. Rozdíl v chuti byste v nich marně hledali. Pokud jim nezpůsobíte stres suchem a nedostatkem vody, všechny budou sladké a jemné. Pouze stres způsobuje nahořklou chuť.

2.Mibuna
Pokud by vám dal někdo do hrsti pár semínek, asi byste ztuha přemýšleli jestli je máte připsat zelí, kedlubny nebo růžičkové kapusty, které důvěrně znáte ze svých každoročních výsevů. Popravdě, nebyli byste daleko od pravdy. Mibuna patří do rodu brukvovitých a velké popularitě se těší pro své jemné lístky v Japonsku. Křupou, jsou šťavnaté a chutí připomínají mangold, který známe ze svých zahrádek.

Na záhonech je zpočátku nemotorná. Tvoří tenoučké růžice, ve kterých na tenoučkých stopkách vidno jemné náznaky listů. Kapky vody padající z krhlovej růžice ji válejí, působí bledě, jakoby měla nedostatek slunce. Velmi rychle však zesílí, až se zdá, jako by jí každý den jeden lístek přibyl. Získá svěží zelenou barvu a čeká na sklizeň. Výhodou je, že ji lze ořezávat postupně, protože její vždy z vegetačního vrcholu dorostou nové lístky. Není to však perpetuum mobile.

Mibuna stárne a tak se z listové zeleniny do salátů a na chléb mění na surovinu pro vaření. Chutná je dušená, ale i zapečená v omeletě. Horká pánev či hrnec ji vždy zjemní.

3.Mizuna
Pokud již víte co je mibuna, pak seznámení s Mizuno netrvá dlouho. Jsou jako dvě sestry. Jen Mizuna je jemnější a křehčí. Její bělavé stonky jsou jako ta nejjemnější slaďoučká dřeň ředkvičky, ke které dostanete jako bonus jemný rozcuchaný lísteček. Patří k prvním poslem rychlené jara a k posledním otužilcům, kteří se chvějí mrazem pod bílou textilií v zatepleném skleníku. Pokud jste ji dosud nezkusili, určitě byste to měli udělat.

Roste na jaře, v létě, na podzim, se stejně dobrou chutí, avšak s odlišným tempem růstu. Zatímco v létě ji podobně jako Mibu můžete sbírat už po 14 dnech, na konci podzimu bude svěží na záhony i 60 dní. A co je na ní dokonale úžasné? Nasejte si ji do květináčů o průměru 20 centimetrů a zapestujte kdesi venku. Vždy na snídani či večeři si jeden z nich vezmete domů a můžete ji spásat ke krajíce chleba či smaženici přímo na stole. Z květináče, nejčerstvější jak jen může být.

4.Reďkovka
Snad nenajdeme užitkovou zahrádku, v níž by se záhony na jaře a na podzim pod listy nečervenali bulvičkami ředkvičky. Pokud má dostatek vláhy a délka dne nepřesáhne hranici, kterou je schopna ustát, již po 30-40 dnech lze vázat do svazků vypěstoval úrodu. Jinak nás zaskočí palčivou chutí, houbovitou dužinou nebo namísto bulvičky začne usilovat o to, aby vykvetla. Drobnými nažloutlými kvítky.

Celý kumšt pěstování ředkvičky tkví ve výběru správné odrůdy. Primary F1, Prima, Duo a Slávia jsou favority ranních výsevů. Někdy jakoby úplně zapomněli tvořit listovou růžici a věnují se hlavně bulvičky. Důležité je však hlavně to, aby měly dostatek světla. Později nastupují další odrůdy, které dokáží tolerovat déle dny. Vyzkoušejte v letošní sezón Granát, Cherry Belle, kvartál a sexta. Nenechte si ujít ani starý známý rampouchy s bílými, dlouhými bulvičkami s hrotem na konci.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články