Jsou skutečně organické potraviny lépe a výživově hodnotnější než
Základem organické stravy jsou biopotraviny. Za poslední dvě desetiletí si vyžádaly stále větší pozornost. Důvodem jsou poznatky o škodlivosti chemikálií ve zpracovaných potravinách, ale i snaha o ozdravení planety. Je však organická strava skutečně lepší než neorganická? Co jsou to vlastně biopotraviny?
Biopotraviny většina z nás kupuje, protože si myslíme, že jsou bezpečnější, zdravější a chutnější než běžné potraviny. Jiní je zase upřednostňují kvůli vlivu na životní prostředí.
Co zjistíme, když objektivně porovnáme organické a neorganické potraviny včetně jejich obsahu výživných látek a vlivů na lidské zdraví?
Co je to biopotravina
Termín „organický“ respektive „ekologický“ hovoří o procesu pěstování a výroby potravin. Organické potraviny jsou pěstovány (v případě živočichů chované) bez použití umělých chemikálií, hormonů, antibiotik nebo geneticky modifikovaných organismů.
K tomu, aby mohla být určitá potravina označena jako ekologická, nesmí obsahovat umělé přísady: umělá sladidla, konzervační látky, barviva, aromata a glutaman sodný.
V ekologickém zemědělství se používají pouze přírodní hnojiva, které zlepšují kvalitu půdy. Takový způsob pěstování rostlin ochraňuje podzemní vody, snižuje znečištění a je příznivější pro životní prostředí.
Nejčastěji nakupovanými biopotravinami jsou ovoce, zelenina, obilí, mléčné výrobky a maso.
Je pravda, že organické potraviny obsahují více živin?
Organicky pěstované plodiny mají více antioxidantů a vitamínů, zejména vitamínu C, zinku a železa. Hladina antioxidantů v těchto potravinách může být až o 69% vyšší.
Je to kvůli tomu, že při pěstování se nepoužívají postřiky chemickými pesticidy. Důležité je však také skladování a doprava.
Nižší hladina dusičnanů
Další neméně důležitou výhodou je, že organicky pěstované plodiny mají nižší hladinu dusičnanů. Studie prokázaly, že hladiny dusičnanů jsou u těchto plodin nižší až o 30% nižší.
Vysoká hladina dusičnanů přitom prokazatelně souvisí se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny.
A co maso a mléčné výrobky?
Mléčné výrobky a maso z ekologického chovu mají vyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin a mírně vyšší množství železa, vitamínu E a některých karotenoidů.
Na druhé straně v organickém mléce je obvykle méně selenu a jódu – dvou minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví.
Průzkum 67 studií potvrdil, že organické maso obsahuje vyšší hladiny omega-3 mastných kyselin a mírně nižší hladiny nasycených tuků než běžné maso.
Existují však i studie, které žádné významné rozdíly mezi ekologicky a ekologicky pěstovanými produkty nenašli, s výjimkou nižší hladiny dusičnanů v ekologických produktech. Je to především proto, že obsah živin v potravinách závisí na mnoha faktorech, jako je kvalita půdy, povětrnostní podmínky a kdy se plodiny sklízejí, jak se skladují.
Na složení mléčných výrobků a masa ovlivňují i rozdíly v genetice a v plemenech zvířat, čímž jsou zvířata krmena, roční období a typ farmy.

Ekologický neznamená automaticky „zdravý“
Jinak řečeno – organické nezdravé jídlo je stále nezdravé jídlo. Jen proto, že je výrobek označen jako „ekologický“, neznamená to, že je zdravý. Například, cukr je stále cukr – ať pochází z ekologického zemědělství nebo ne.
Víme, že většina populace konzumuje příliš cukru. Navíc zpracované biopotraviny často mají nízký obsah živin a vysoký obsah tuku, cukru a kalorií.
V každém případě, je však nákup organických potravin dobrý způsob, jak se vyhnout množství chemikálií, které se často přidávají do běžných výrobků a pesticidům, které se používají při běžném pěstování ovoce a zeleniny.
Chcete zhubnout, ale nevíte jak na to? Zkuste si sledovat kalorie a počítat si váš denní kalorický příjem: